Kaj je NORDIJSKA HOJA

Nordijska hoja je oblika telesne aktivnosti, kjer pri običajni hoji aktivno uporabljamo tudi par posebej oblikovanih palic za nordijsko hojo. Je ena najbolj učinkovitih, celovitih in varnih oblik telesne aktivnosti, izvedljiva preko celega leta.  Je naravna in primerna za vsakogar. 

Razlogi in učinki ukvarjanja z nordijsko hojo:

- v gibanje je vključeno celo telo – kar 90% vseh mišic

- krepi dihalni in srčno – žilni sistem

- občutno zmanjša ali odpravi bolečine v vratu in ramenih ter križu

- vodi k bolj pokončni drži in popravlja vzorec hoje

- povečuje gibljivost, zlasti hrbtenice

- v primerjavi z običajno hojo:

 • je srčna frekvenca do 20ud/min višja

 • je kalorična poraba 20-40% višja

 • je poraba kisika do 25% višja

 • izboljšuje vzdržljivostno moč rok in ramenskega obroča

 • zdatneje učvrsti zadnjico in mišice nog ter trebušne in hrbtne mišice

 • ni kljub navedenemu nič bolj naporna

 • je za 25% manj obremenitve na skočni in kolenskimsklep, kolk in hrbtenico

 • zmanjšuje utrujenost, jezo, razdražljivost

 • izboljšuje splošno počutje

 

Še morda nekaj značilnosti nordijske hoje:

 • S pravilno tehniko uporabe palic omogočimo intenzivnejšo hojo, s čimer povečamo delo mišic zgornjega dela telesa. Več kot 90% mišic pri pravilni tehniki nordijske hoje (NH) aktivno deluje in tako izboljšamo vzdržljivost, moč, koordinacijo in gibljivost celotnega telesa.  V primerjavi s klasično hojo pri NH porabimo več energije, izboljšamo moč zgornjega dela telesa in razbremenimo hrbtenico, kolke ter sklepe nog. Pri tehniki nordijske hoje pozornost usmerjamo na: koordiniranost, ritmičnost gibov rok in nog ter sproščenost vratu in ramen ter rok.  Telesni trening je celovitejši, hoja pa veliko bolj učinkovita, varna, hitrejša in  enostavnejša. 

 • Pozitivni učinki nordijske hoje za zdravje so enaki seznamu učinkov normalne hoje, le ti učinki so pri nordijski hoji prej zaznavni in neprimerno večji.

OPREMA

Pri opremi so seveda pomembne palice za nordijsko hojo in obutev, ki mora biti primerna aktivnostim, ki se izvajajo v naravi ter terenu, kjer aktivnost izvajamo. Dobra palica za nordijsko hojo ima visoko težišče in dobro ublaži tresljaje. Steblo palice mora zagotavljati dobro oporo in prenos teže telesa zato priporočamo enodelne – fiksne palice kakovostnih blagovnih znamk. Teleskopske palice oz. zložljive palice za izvajanje nordijske hoje niso primerne.   Ročaj pri nordijskih palicah je ergonomsko oblikovan in ima posebno zanko, ki nam omogoča, da palico po odrivu izpustimo in roko sprostimo. Narejeni so iz plutovine ali umetnih mas. Zanke so kakovostno in ergonomsko oblikovane in jih lahko poljubno nastavimo glede na velikost dlani. Roka mora biti v zanki udobno nameščena, da ne pride do zastajanja krvnega obtoka v prstih. Takšna zanka omogoča spuščanje palice pri zaključku odriva, ko palico zadržimo le s konicama dveh prstov.   Krpljice pri palicah za nordijsko hojo so precej majhne in imajo na kocu pravilno oblikovano konico, katere namen je stabilnost palice pri vbodu v podlago. Konica je izdelana iz zelo trpežne kovine.