O NAS

VINOTOUR doživetje na vinski cesti v Svečini

Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi, ki je nastala v tesnem sodelovanju med Turističnim društvom Svečina in sosednjo občino Ratsch an der Weinstrasse v Avstriji pred enajstimi leti.  Od začetnih dveh poti v dolžini 33km in 40 ponudnikov je Vinotour zemljevid več kot podvojil dolžine krožnih poti in ponudnikov ob poti.   Posebej ponosni smo na priznanje, ki smo ga prejeli v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna za najlepše urejeno tematsko pot na državni ravni in si tako prislužili naziv Naj pot 2014.

Vinotour poti danes peljejo preko dvorišč več kot 100 slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij po več kot 80km označenih poti. Posebnost teh poti je, da jih lahko prehodimo poljubno in jim prilagajamo dolžino. Dvakrat letno, aprila (izhodišče v Ratsch a.d.W, pri gasilskem domu) in septembra (izhodišče v Svečini na nogometnem igrišču), sta organizirana vodena pohoda po vsaj dveh poteh hkrati.  Tudi med letom so organizirani pohodi ob posebnih priložnostih, ki so prilagojeni po dolžini in nekateri so postali že tradicionalni : za Tri kralje januarja, Valentinov februarja, ob svetovnem dnevu hoje in nordijske hoje Pohod mladih v maju, mini Vinotour – pohod otrok junija , pohod na Jakobovo 25.julija, pohod ob polni luni avgusta, pohod z baklami na Pruh, kjer je predstava Tihe jasli konec decembra in do sedaj številčno najbolj obiskani čarovniški pohod Helovino, ki je vedno 31.oktobra.

Prireditve so danes organizirane skupaj s partnersko občino Ehrenhausen a.d.Weinstrasse in IG Welsch, ki je od Svečine oddaljena po cesti le slaba 2 km, po poteh med vinogradi pa še manj.  Pri strokovnem vodenju pohoda in prikazu tehnik nordijske hoje so partnerji inštruktorji nordijske hoje in učitelji nordijske hoje in teka.  Vsak pohodnik dobi zemljevid in kartonček za zbiranje žigov na posameznih postajah.  Pohodi potekajo v zmernem tempu, zato so primerni za vse starostne skupine in v zadnjem času se pridruži tudi vedno več družin z otroki. 

Posebnost teh pohodov je ta, da imajo udeleženci priložnost spoznati pokrajino in ponudbo kmetij mimo katerih pelje pot, saj domačini večinoma postrežejo svoje dobrote in ponudijo tudi žlahtno kapljico.  Ob zaključku pohoda aprila je poskrbljeno za druženje ob glasbi in topli malici v Ratschu a.d.W., septembra pa se program nadaljuje v okviru tradicionalnega Kmečkega praznika v Svečini na stojnicah svečinskih vinogradnikov in z bogatim kulturnim programom.

Poti so ustrezno označene z rumeno markacijo in oznakami v obliki steklenice, pri čemer na slednjih barve nalepk ustrezajo imenom posameznih poti (t.j. rdeča, oranžna, modra, zelena, rumena).

 

Poti je danes že pet in vse so speljane krožno:

  • rdeča, v dolžini 11 kilometrov, pohodnika popelje mimo 19 postaj v približno 3 urah hoje,

  • oranžna, vodi po približno 22 kilometrih, speljanih mimo 29 postaj, in pohodniku ponuja 5 in pol ure hoje,

  • modra, se vije 24 kilometrov, ima 28 postaj, ki jih vešč hodec lahko obišče v 6 urah hoje.

  • zelena, ki je dolga 13 KILOMETROV in nas popelje tudi po Jurskem vrhu poteka mimo 14 postaj in sprehod lahko traja dobre 3,5 ure,

  • rumena pot poteka pretežno po avstrijski vinski cesti, je 12 kilometrov dolga in pelje mimo 18 postaj v 3 urah zmerne hoje.

Vinotour deluje v okviru društva Odriv za promocijo nordijske hoje v Svečini, a se je pred dvanajstimi leti začel razvijat pod okriljem TD Svečina in letos praznuje deset let od začetka prvih organiziranih pohodov pod imenom Vinotour.  V teh letih je obiskalo našo občino več kot 10.000 pohodnikov, ki se radi vračajo na dogodke in uživajo v naši kulinarični ponudbi. 

vinotour_naj_pot_priznanji.jpg